Apotheek Nassau

Apotheek Nassau

Apotheek Nassau in Baarle Nassau biedt u de beste service voor al uw zelfzorgmiddelen en geneesmiddelen op recept. Door persoonlijke aandacht en een goede samenwerking met huisartsen in de buurt, bieden wij u zorg op maat bij uw medicijngebruik.

Inschrijven
Header afbeelding

Services van uw apotheek

Bij Apotheek Nassau bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > benzoëzuur met salicylzuur op de huid

Inhoud

benzoëzuur met salicylzuur op de huid

Benzoëzuur remt de groei van schimmels op de huid.

Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert de groei van gezonde huidcellen. Door zijn wekende effect op de hoornlaag maakt salicylzuur de huid beter toegankelijk voor het benzoëzuur.

Deze combinatie wordt gebruikt bij schimmelinfecties van de huid.

Wat doet benzoëzuur met salicylzuur op de huid en waarbij gebruik ik het?

Schimmelinfecties van de huid

Huidschimmels zijn schimmels die leven van de huid, nagels of de haren van mensen of dieren. Schimmels verspreiden 'sporen'. Deze kunnen lang zonder voedsel en dan onder gunstige omstandigheden weer voor een nieuwe schimmelinfectie zorgen.

Huidschimmels en hun sporen zijn overal, iedereen komt ermee in aanraking. Ook huisdieren kunnen bepaalde schimmelziektes verspreiden.

Bij een Candida-infectie is de verwekker de gistachtige schimmel Candida albicans.

Schimmels groeien vooral als de huid vochtig en warm is. Strakke, schurende kleding en veel wassen met zeep kan de huid irriteren en de groei van de schimmels bevorderen.

Verschijnselen
Op de huid ontstaan rode plekken met schilferige randen. De plekken kunnen jeuken en een branderig gevoel geven. Ook kunnen er blaasjes en puistjes ontstaan.

Soms groeit de schimmel in een kring, waarbinnen de huid alweer geneest. Deze vorm heet ringworm.

Behandeling
Bij een schimmelinfectie op de huid zal uw arts u meestal een crème of zalf met een van de gebruikelijke anti-schimmelmedicijnen voorschrijven, bijvoorbeeld miconazol, ketoconazol, clotrimazol of terbinafine. Als deze medicijnen niet werken, kan uw arts u benzoëzuur met salicylzuur voorschrijven.

Effect
Benzoëzuur remt de groei van schimmels op de huid. Salicylzuur verweekt het bovenste laagje van de huid. Daardoor kan benzoëzuur beter werken en verdwijnt de schimmel sneller uit de huid.

Bij huidinfecties merkt u na enkele dagen behandeling dat de jeuk en roodheid minder worden. De genezing duurt bij eenvoudige huidinfecties een aantal weken.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Jeuk, prikkeling of branderigheid enkele minuten na aanbrengen

    Vooral als u het medicijn aanbrengt in huidplooien of op een beschadigde en ontstoken huid. Meestal gaat dit binnen enkele uren over. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.

    Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

  • Bij gebruik op grote huidoppervlakten: opname van te veel salicylzuur door de huid heen in het bloed. Dit kan bijwerkingen geven, zoals hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid, misselijkheid, oorsuizen, doofheid, zweten of een snellere ademhaling.

    De kans op deze bijwerking is heel klein, maar neemt toe als u de huid na het aanbrengen van dit huidmiddel afdekt met plastic folie.

  • Vooral kleine kinderen zijn gevoelig voor de effecten van salicylzuur in het bloed. Gebruik dit medicijn daarom alleen in overleg met uw arts bij kinderen onder de 4 jaar.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik benzoëzuur met salicylzuur op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert. Meestal is een halfuur wachten voldoende om het medicijn in de huid te laten trekken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik tijdens zwangerschap is nog te weinig bekend. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt er over om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn dat u wel veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u dit medicijn in kleine hoeveelheid gebruikt, bijvoorbeeld op een plek ter grootte van een handpalm. Er komt dan een te verwaarlozen hoeveelheid in de moedermelk terecht. Overleg met uw arts of apotheker als u dit medicijn langer dan twee weken wilt gebruiken.
Breng dit medicijn niet aan op de borst of rond de tepel.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
De crème of zalf dun aanbrengen op het aangedane huidgedeelte. Breng ruim aan, ongeveer 1 centimeter meer eromheen. Eventueel afdekken met een droog verband.

Zorg dat dit medicijn niet in de ogen, neus, mond, op oogleden of in wondjes komt. Dit kan beschadigingen geven. Komt het per ongeluk toch in of rond het oog, de neus, mond of een wondje, spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen.

Wanneer?
Als u dit medicijn tweemaal per dag moet aanbrengen, kunt u dat het beste 's ochtends en 's avonds doen. Dan kan het medicijn de hele dag en nacht inwerken. Vaker aanbrengen is niet nodig.

Hoe lang?
Houd u er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Gebruik dit middel tot de huidafwijking helemaal verdwenen is. Dit kan een aantal weken duren.

De behandeling duurt zeker enkele weken; bij lastige infecties kan dit oplopen tot 6 weken. In het algemeen moet u nadat de verschijnselen zijn verdwenen nog 1 week doorgaan om de kans op terugkeer van de infectie te verminderen.

Terug naar overzicht